Mindenki tudja hogy az idegeskedés, a stressz megváltoztatja az étkezési szokásokat. De azt már kevesebben, hogy egyes ételek segítenek elkerülni a mértéktelen nassolást, sőt... Csökkentik a stresszel kapcsolatos depressziós szindrómákat, az ingerültséget.
Íme a nyolc leghatékonyabb:
Étcsokoládé - Flavonoidokban gazdag, melynek nyugtató hatása közismert (másik nagyszerű forrása a kamillatea). Az étcsoki szintén forrása a phenethylamine-nak, ami egy közérzet javító vegyület. Minél sötétebb a csoki, annál többet kapsz ezekből az anyagokból. Keresd a 70%-os, vagy nagyobb kakaótartalmú csokikat.
Sovány tej - Természetesen erre is volt már kutatás, miszerint egy pohár meleg tej rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a stresszel kapcsolatos szindrómákat.
Zabpehely - Csak úgy mint központi idegrendszerünkben és bélrendszerünkben, a zabpehelyben is szerotonin található, mely fontos szerepet játszik - többek között - a hangulat szabályozásában. Ha már nassolhatnékod van, válassz valami egészségeset. A zabpehely rostokban gazdag, ezért lassan szívódik fel a szervezetedben. Egy kalap alatt rendben tartod a vércukor szinted, és a hangulatod. Ráadásul tovább érzed telinek a hasad.
Lazac - Az Omega 3 zsírsavak szintén a szerotonin-szintet növelik. A lazac az egyik elsődleges, és legkönnyebben elérhető forrása e zsírsavaknak. Az Omega 3 egyben az 'aggodalom'-hormonok termelését is csökkenti: ezek a cortisol és az adrenalin.
Dió - Magas vérnyomás betegségben szenvedőknek már közismert recept. Ismét képben az adrenalinszint-csökkentő hatás. A kutatások olyan erősen igazolják jótékony hatását, hogy az USA-ban az élelmezésügy mindenkinek ajánlja napi fogyasztását.
Napraforgó mag - Kiváló forrása a folsavnak, amely segíti tested egy örömfokozó vegyület, a dopamin előállításában.
Spenót - Más kutatások azt bizonyítják hogy a magnézium - mely leggyakoribb előfordulási helye a leveles zöldek mint a spenót is - javítja tested reagálóképességét a stresszre.
Áfonya - Antioxidánsai leszámolnak a stresszhormonok hatásaival testedben.