Do you have a goulash?

minden ami gasztró és néha ami nem...

HTML doboz

online poker

ÓRA

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

follow me

Friss topikok

  • avissi: Hát igen. Mi sem vagyunk jobbak: arra sem vigyázunk, amire lehetne, és nem úgy, ahogy kellene. Az ... (2012.01.23. 23:54) Fogyókúra
  • nemecsek ernő áruló: Persze ha már itt tartunk, engem jobban érdekelne, hogy kell-e pácolni a húst, és meddig, miben, h... (2011.12.13. 10:33) Csináld magad - Wellington bélszín
  • diobisztro: A sütőpor nem maradt ki véletlenül? Szerintem kell bele. Nagyon jól néz ki! (2010.09.15. 12:14) 3 perces csokisüti
  • Jubilee: Kérek kontaktot a lányokhoz és a jövő héttől már rá is fekszünk az ügyre, hogy beszervezzük őket p... (2010.09.13. 17:18) Fénykép és gasztronómia - Életem első húsvétja
  • Pollen: @panetu: Hahóóó.. Neked szövegértelmezési problémáid vannak. Emberünk ezt írta: "Ez az elsődleges,... (2010.03.31. 13:11) Érvek a fagyasztott rák mellett

MINER

gasztronómiai kicsapongások

2010.03.31. 00:39 andizoli

Érvek a fagyasztott rák mellett

Címkék: rák crab halpiac shrimp fagyasztott rák friss rák miért jobb a fagyaszott rák a friss ráknál

Imádom a rákot, bár a változatos magyarban egy szó van a 'shrimp'-re, a 'crab'-re és sajnos a rettegett 'cancer'-re is. Talán ez is hozzájárul hogy a rák szó hallatán majdminden honfitárs elfintorodik... Akik viszont szeretik, szerintem nem kell irigyelniük a halpiac hiányát tengerpart híján. Ha receptek után böngészel az interneten, biztos lehetsz benne hogy 99%-uk fagyasztott rákra utal. Íme néhány érv a gyorsfagyasztott nyers rák mellett:

 Minőség - Ez az elsődleges, és legerősebb TÉNY, mivel sokan abban a tévhitben élnek hogy a friss rák jobb. Bárhol is a világban vásárolsz rákot, amikor azt halásszák, azonnal le is fagyasztják még a tengeren. A rák ugyanis rendkívül gyorsan romlik. A romlandó ételek Top 10-es listáján is dobogós. Tehát ha büszkén veszed a friss rákot a piacon, biztos lehetsz benne hogy az már le volt fagyasztva, és ki van olvasztva néhány órája. Ezzel ellentétben a fagyaszottat minősége csúcsán fogod felhasználni, rögtön miután te magad kiolvaszottad.

Ár - Miért is drágább a 'friss', ha a fagyasztott minősége jobb? Az árkülönbségben a kiolvasztást fizeted meg és a beépített veszteséget, ami abból adódik hogy sokkal rövidebb ideig árulhatják a frissként cimkézett kiolvaszottat a piacon. Amit nem adnak el, már nem fagyaszthatják vissza mégegyszer. A kidobott árukészletet természetesen a vevőkön próbálják behozni.

Romlandóság - A fagyaszott rákot akár kilenc hónapig is tárolhatod mélyhűtődben.

Mennyiségi vásárlás - Mivel hosszabb ideig tárolható, akár betárolhatsz többet is, és nem kell körberohanni a várost ha szükséged van néhány darabra. Az extra akkor is jól jön, ha váratlan vendégeid jönnek.

Cimkézés - A fagyasztott rák cimkéjén tisztán olvashatóan megtalálod a méretet, fajtát és hogy honnan származik.

Mindezek után kifagyasztása is elég gyors. Folyó víz alatt 5-15 perc alatt, víztakarékosan álló vízben valamivel lassabban, de még mindig egy órán belül készen áll a felhasználásra.

 

Bookmark and Share

22 komment

online poker

A bejegyzés trackback címe:

https://maitre.blog.hu/api/trackback/id/tr991882882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2010.03.31. 09:20:28

"Tehát ha büszkén veszed a friss rákot a piacon, biztos lehetsz benne hogy az már le volt fagyasztva, és ki van olvasztva néhány órája."

Erre azért nem vennék mérget. Én pl. már láttam, ami még élt...

tralala · http://pestszentimre.blog.hu 2010.03.31. 09:52:18

Én azt mondom, rákot, tengeri herkentyűket tenger mellett kell enni frissen. Nem igaz, hogy mindent fagyasztanak. Menj ki bármelyik európai kikötőbe, friss élő cuccokat lehet kapni mindenütt. Itthon pedig együnk jó magyar csirkét, tyúkot, disznót, természetesen nem mirelitet!

Medve11 2010.03.31. 09:56:29

az előző hozzászólókat erősítem. majdnem mindenhol lehet a tenger mellett olyan rákot kapni, ami vödörben van, úszkál él és mozog.
akkor melyik is a jó? ;)

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2010.03.31. 10:06:58

Bocs, de nem igaz amit írsz, vagy legalább is nem teljesen. Indiában, Thaiföldön és Kínában is több halpiacon megfordultam, és nem volt lefagyasztva semmi. Nem is lehetett hiszen a halászok a éjszaka, és hajnalban fogott rákokat, halakat reggel adták el frissen a piacokon. Semmi hűtésre alkalmas dolgot nem láttam a kis halászbárkákon, és a minden oldalról nyitott piacokon sem. Indiában fonott kosarakban és kókusz rost zsákokban szállították az itthon megfizethetetlen csemegéket. Amit nem tudtak eladni frissen, azt a piac zárása előtt olcsóbban adták, vagy kidobták. Még Sanghajban is csak "hungarocell" szerű dobozokban tárolták őket, bár itt néhol tört jeget szórtak rájuk. Tapasztalatból mondom, hogy rengeteg különbség van a friss, és a fagyasztott rák közt. De sajnos itthon be kell, hogy érjük a fagyasztottal.

jet set 2010.03.31. 10:07:03

Ki sem kell olvasztani. Fokhagymás olajban gyorsan megsül.

zeeNer 2010.03.31. 10:13:45

A jégen történő tárolás nem azonos a fagyasztással, Benő!

momka40 2010.03.31. 10:13:49

Sz.tem is ehetünk itthon mirelit rákot, hiszen sajna frisset csak a costes-be találhatunk 20ezerért. Viszont vigyázat, mert vannak akik étel-érzékenyek pont a rákra, azok ne egyenek nap mint nap rákot:)
www.food-detective.hu/tesztek/a-food-detective-altal-kimutatott-etelek-listaja.html

Napkutya 2010.03.31. 10:39:34

Szíriában is jégágyon vannak, vagy kosárban.

Jó tanács: A fagyasztott rákkal és tengeri herkentyűvel az a baj, hogy csak olyan helyen szabad megvenni, ahol tudod, hogy jól szállították és tárolták.
Mire gondolok?
Az emberfia szemre nem nagyon tudja megmondani, hogy egyszer kiengedett-e félig vagy egészen és utána visszadobták-e a fagyasztóládába.

Olyat magam is láttam, hogy a másfél órás nagy bevásárlás alatt végig ott állt a xxxx-ban a hűtőpult mellett a láda egy kiskocsin és senki nem pakolt be a hűtőbe. Gondolom telefonhoz hívták az árufeltöltőt vagy kiment ebédelni.

Angelo_ 2010.03.31. 10:43:14

A szerző ezek szerint nem, vagy csak csukott szemmel járt tisztességes tengeri halpiacon, ott ugyanis a hajnali friss áru sosem fagyasztott, mint ahogy a világ halpiacainak pont az a lényege hogy a friss fogást terítsék. És ez nem földrész függő, Európában is így van.

Az sem mellékes körülmény, hogy az itthon kapható fagyasztott rákok nagy többsége __előfőzött__ és fagyasztott, tessék elolvasni a csomagolást. Azok a kis koktélrákok amik a képen láthatóak tipikusan ilyenek.

Napkutya 2010.03.31. 10:45:50

Az más kérdés, hogy a Lonely külön felhívja a figyelmet, hogy ezeken a környékeken lehetőleg ne együnk ilyesmit, mert nagy részük fertőzött.

Ez jórészt abból fakad, hogy minden szemetet és dögöt megesznek és a vízi üledékek sem a legtisztábbak.

Külföldi Viktor 2010.03.31. 10:46:36

a nagy rákhalászhajókon úgy tudom "előfőzik", mert a nyers tényleg gyorsan romlik. így amit frissen (v)eszel a (persze nem a halászfalu piacán), tkp. főtt rák (de még mindig jobb, mint a fagyasztott).

mr.guargumi 2010.03.31. 11:33:32

Tessenek elolvasni, s értelmezni a posztot, a szerző ezt írja: "Akik viszont szeretik, szerintem nem kell irigyelniük a halpiac hiányát tengerpart híján. Ha receptek után böngészel az interneten, biztos lehetsz benne hogy 99%-uk fagyasztott rákra utal."

Magyarul, nekünk, tengerpart nélkülieknek szól, s nem azoknak, akik ott éldegélnek a nagy víz mellett. A blogger azt állítja, hogy ha tenger NÉLKÜLI piacon veszed a rákot, az is fagyasztva volt ha máskor nem, hát a szállítás alatt.

svajci paramo 2010.03.31. 11:35:49

finom a rak, de azert csak csinjan vele! sajnos a garnelarak nagyreszet tenyesztik, es ehhez ertekes mangrove erdoket kell kiirtani!!!!
maradjunk inkabb csak a magyar halaknal, thaifoldi, vietnami, ecuadori garnela tenyesztes hatalmas karokat okoz a termeszetnek, nem kell feltetlenul tamogatni!vagy ha megis ilyenre faj a foga valakinek, akkor inkabb okologia gazdalkodasbol valot vegyen!!!!!vagy ami elfogadhato, eszek tengeri vad fogas!aprobb, de legalabb nem tarolnak le miatta erdoket!

magyar bucó 2010.03.31. 11:41:57

@mr.guargumi: "Bárhol is a világban vásárolsz rákot, amikor azt halásszák, azonnal le is fagyasztják még a tengeren."

Hol olvasod itt, hogy a tenger nélküli országokról van szó?

Rönkugró 2010.03.31. 11:43:21

A shrimp-et rogton a fogas utan a hajon megfozik. Nagyreszet ezutan a hajon le is fagyasztjak de egy reszet fagyasztas nelkul nyomjak a boltokba. Itt, norvegia nyugati partjan szinte minden nagy boltban lehet venni frissen fozott fogast. Ezt mar lehet is egybol pucolni es enni. Isteni jo a friss:)
A fagyasztottat ( a legjobb a gronnlandi) sokan lobogo vizbe dobjak hogy kiolvadjon es felmelegedjen. Ezutan mar lehet is enni:)

A krabbe-t is aruljak (csak az ollojat) fagyasztva szinten elofozve. De itt a parton par filleres rakcsapdaval a partrol magad is foghatod oket. Es hat az garantaltan friss:)

Szoval tenyleg teljesen jo a fagyasztott rak, de a friss azert jobb helyeken tenyleg friss es finomabb is.

De teny, hogy elsosorban elo rakot lehet venni a halpiacon frisset. A tobbi vagy fozott, vagy kiolvasztott.

Vámpír\\\'08 2010.03.31. 11:44:20

@svajci paramo: Annyira ez engem nem izgat, konkrétan a rák finom, mangróvét viszont nem emlékszem hogy ettem volna.

Rebca 2010.03.31. 11:47:23

@svajci paramo: jó de nem mindneki teheti meg hogy bio cuccokat vegyen.

Bankoscsávó 2010.03.31. 11:49:29

Igen, tényleg csak a rák szót használjuk általában, de azért azt oda lehetett volna írni, hogy itt kifejezetten csak a erről a pici, rózsaszín, görnyedt tartású shrimpről van szó. Ezeket valóban általában (azért az túlzás, hogy mindig) egyből lefagyasztják. A nagyobbakkal azért nem így szoktak bánni.

panetu 2010.03.31. 12:01:03

hahóóó...itt nem arról van szó, hogy élő kontra fagyasztott, hanem már NEM ÉLŐ kontra fagyasztott! ez utóbbi esetben teljesen igaza van a cikk írónak.. az előbbinél persze, hogy nem kérdéses a friss előnye..

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2010.03.31. 13:11:20

@panetu: Hahóóó.. Neked szövegértelmezési problémáid vannak. Emberünk ezt írta:
"Ez az elsődleges, és legerősebb TÉNY, mivel sokan abban a tévhitben élnek hogy a friss rák jobb. Bárhol is a világban vásárolsz rákot, amikor azt halásszák, azonnal le is fagyasztják még a tengeren."

De amit írt az hülyeség!

Nem mindenhol fagyasztják le, és egy frissen kifogott, de döglött rák sokkal finomabb mint egy több hónapig hűtőben tartott mirelit izé.
süti beállítások módosítása