Ugyan nem drága mulatság megvenni sem, de a saját mindig finomabb és szerintem élvezetes is a készítése. Az első erjesztéses sikerélmény után pedig már lehet hogy semmi nem állít meg hogy sört, bort, ecetet vagy sok más érdekességet, pl. kimchee-t csinálj otthon...
- 1,5-2 liter tejben keverj el egy púpozott evőkanál tejport. Ettől könnyebben sűrűsödik a joghurtod.
- Lassú tűzön melegítsd fel egy lábasban 85 Celsius fokra. Ez majd megöli a 'rossz' baktériumokat.
- Töltsd át egy zárható hőálló konténerbe, majd tedd jégre. ( egy lábasba tegyél jeget és hidegvizet). Így hűtsd le 41 Celsius fokra.
- Most keverj bele egy nagy evőkanállal a kedvenc bolti joghurtodból. Ez lesz a kezdő kultúra az élőflórához. Ha már nem először készítesz joghurtot belekeverhetsz egy kanállal az előző adagból is.
- Most zárd le a konténert és tedd be a konyhaszekrénybe, tartsd szobahőmérsékleten egy-két napig, amíg eléri az általad kívánt sűrűséget.
- Tedd át a hűtődbe, és amikor teljesen lehűlt már fogyaszthatod is. A hűtés minimálisra lassítja az erjedést. Kb. 2 hétig tárolhatod így, ha megmaradna addig...