A leggyakoribb az irritáló vendégek közül, akiknek semmi sem tetszik, csak kapjanak ingyen valamit. Sűrűn előfordul, hogy másnap felhívnak valami rejtélyes gyomorrontás miatt, ami persze senki mással sem esett meg. Feljegyezzük a nevüket.
Egy kollega arról mesél, aki miatt 'beúszik' a profi konyha, annyi mindent más összetevőből kell elkészíteni ugyanabban az ételben. A végére egy teljesen más fogás születik.. Aztán persze, ezt az allergiák miatt készített ételt nem akarják kifizetni, mert nem ízlett.
Néhányan sportot űznek belőle, hogy meddig tudnak elmenni, emlékszik egy másik név a szakmából. Egy hatfős csapatról mesél, ahol a hangember visszaküldött két üveg drága bort, majd a bárányt, mert nem megfelelő hőmérsékletre sült. "Tényleg rossz napunk van gondoltam, majd küldtem egy kör Armagnac-ot" mondja. Mire ő azt is visszaküldte, mert nem elég kifinomult. Ilyenkor konfrontálhatja a maire d' a vendéget, mint ő tette: "Egy valami nem elég kifinomult, Ön. Kifele." Persze a 60 ezres számlát az étterem nyelte le."
A rossz vendégek ára jóval magasabb, mint a tényleges költség amit mi állunk miattuk. Teljesen felboríthatják egy étterem 'öko-szisztémáját' addig a szintig, hogy a személyzet alatt megrecseg a padló, és egy óriás súly nehezedik az estére.
Egy másik étterem vezetője azt mondja, a feketelista és a vendégek 'megfigyelése' sokkal gyakoribb jelenség mint azt egy átlagember gondolná. A nagy éttermesek, mint a jó szülők, hosszútávú nevelési eszközöket alkalmaznak: "Először benyeljük, ha felvágnak az étel minőségére. De ha úgy látjuk, hogy szokás lesz belőle, akkor azt a játékot már nem játsszuk - Szóval azt mondja már másodszor van itt, és elégedtlen. Sajnáljuk, a számlát mi álljuk, a viszontlátásra. De többször nem szeretnénk látni."
Persze sokszor nem annyira irritáló a vendég, hogy feketelistára kerüljön, csak a személyzet súg össze: "Na, itt vannak a Kovácsék...". Egyes éttermek ilyenkor passzív-agresszív technikákat alkalmaz, hogy motiválja a sohaviszontlátást. Egy főpincér a tulajdonos arrogáns barátjáról mesél: "Mindig tettem róla, hogy rossz asztalt kapjon, a kiszolgálás ilyen-olyan legyen, és személyesen sütöttem túl a steak-et."